Psycholoog? Psychotherapie?

Een woordje uitleg...


Mensen komen bij een psycholoog terecht omdat ze vast zitten met bepaalde moeilijkheden. Een psycholoog kan jou geen pasklare oplossingen geven voor hetgeen waarmee je in de knoop zit. Als het zo simpel was, was je er misschien zelf al uit geraakt. Een psycholoog zal wel samen met jou uitzoeken op welke manier datgene zo'n effect heeft op jouw leven en hoe je opnieuw het leven kan leiden dat je zelf wil.


Dit gebeurt in psychotherapie door over de moeilijkheden en over jouw leven te praten.


Het is niet gemakkelijk om te praten over de dingen waarmee je het moeilijk hebt. Een goede vertrouwensrelatie is nodig om samen aan jouw problemen te kunnen werken. Het is heel normaal dat je niet met elke persoon (en dus ook niet met elke psycholoog) een  'klik' hebt. Bovendien heeft iedere psycholoog zijn of haar eigen stijl en manier van werken. Soms is het even zoeken vooraleer je een psycholoog vindt die voor jou past.


Daarnaast bestaan er verschillende psychotherapeutische stromingen (meer informatie vind je hier). Zelf ben ik integratief geschoold. Concreet betekent dit dat ik werk vanuit een cliƫntgerichte basis met cognitief gedragstherapeutische methodieken, met daarbij psychoanalytische en systemische invalshoeken.


Ongeacht de psychotherapeutische stroming, maken psychologen en psychotherapeuten   gebruik van verschillende methoden en technieken. Indien dat aangewezen is,  kunnen mensen ook bij mij terecht voor EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing). Deze therapie helpt mensen om moeilijke herinneringen te verwerken.  Meer informatie hierover vind je op website van EMDR-Belgium.


Een overzicht van erkende psychologen vind je onder andere op www.psycholoog.be of www.vind-een-psycholoog.be.


Meer uitleg...


Op de website www.geestelijkgezondvlaanderen.be vind je informatie over onder andere:

  • wat is het verschil tussen een psychiater, psycholoog of therapeut ?
  • waar kan ik terecht voor hulp ?
  • welke behandelmethoden bestaan er ?
  • heel wat andere informatie over bijvoorbeeld psychische klachten en aandoeningen